2003_figtreepocket_feature

Projects

Fig Tree Pocket House 1

This single level house is sited on a block gently sloping to the north east into a treed gully. The ‘L’ shaped plan creates a courtyard to the north around the pool with a strong axis running through the house from the easement and front garden past the pool to the bushy back yard.

read more

The house steps down with the land along this axis to create a series of level changes which demarcate different spaces at the same time as minimising the impact of the pool fencing and maximising connectivity to the yard and garden.

The client brief for easy indoor/outdoor flow was met by enabling whole walls to either slide or fold away. The deck is the heart of the house with an open fireplace at one end, the living room at the other, and a kitchen servery opening onto it. From the deck the pool is overlooked and the pool pergola beyond frames the view into the trees.

Environmental design strategies included:

  • – inclusion of thermal mass in the form of the polished concrete slab to the day time areas
  • – high level windows for hot air exhausting
  • – single room wide ‘L’ shaped plan for excellent cross ventilation
  • – careful control of sun shading/penetration
  • – re-direction of rainwater to garden

Location

Brisbane, QLD

Year

2003

Awards

AIA Queensland Architecture Awards
Regional Commendation