2012_Gaythorne_feature

Projects

Gaythorne Infill Housing

This project explores the way in which four dwellings could be achieved through an as-of-right design on adjoining 200sqm and 400sqm allotments (5m and 10m wide respectively). The front studio dwellings (one of which is an existing pre-war cottage) were separated from the main rear dwellings by a landscaped courtyard off which all dwellings are accessed.

read more
The device of the courtyard results in a flexible arrangement where the dwellings may be occupied in a range of ways, from one large extended family, to all separate households, to a family with older independent children or live-in carers. This project demonstrates how high density (64d/ha) can be achieved in traditional low-medium residential areas in a way that creates an appropriately scaled street front and a climatically responsive building.
Environmental Design Strategies:

  • – Solar Power
  • – Rainwater harvesting
  • – External timbers recycled hardwood
  • – Passive ventilation including high level venting
  • – Indigenous and food gardens
  • – Compact effecient planning

Location

Brisbane, QLD

Year

2012